
 
 

TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE 
LETTER RULING # 01-13 

 
 
 

WARNING 
 
Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual 
taxpayer being addressed in the ruling.  This presentation of the ruling in a redacted 
from is informational only.  Rulings are made in response to particular facts 
presented and are not intended necessarily as statements of Department policy. 
 

SUBJECT 
 
Application of sales and use tax to [SHIPPING DEVICES] used in shipping [TYPE OF 
PRODUCTS]. 
 

SCOPE 
 
This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a 
specific set of existing facts furnished to the department by the taxpayer.  The rulings 
herein are binding upon the Department and are applicable only to the individual 
taxpayer being addressed. 
 
This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time. 
 
Such revocation or modification shall be effective retroactively unless the following 
conditions are met, in which case the revocation shall be prospective only: 
 

(A) The taxpayer must not have misstated or omitted 
material facts involved in the transaction; 
(B) Facts that develop later must not be materially different 
from the facts upon which the ruling was based; 
(C) The applicable law must not have been changed or 
amended; 
(D) The ruling must have been issued originally with 
respect to a prospective or proposed transaction; and 

   



(E) The taxpayer directly involved must have acted in good 
faith in relying upon the ruling; and a retroactive revocation 
of the ruling must inure to the taxpayer’s detriment. 

 
FACTS 

 
[THE TAXPAYER] is a manufacturer of [TYPE OF PRODUCTS] with a facility in 
Tennessee.  The taxpayer sells [PRODUCTS] that it ships from the Tennessee facility to 
its customers.  The [PRODUCT] is shipped [VIA] [SHIPPING DEVICES], to customers 
located both inside and outside of Tennessee.  The taxpayer and its customer have an 
understanding that, once the customer has removed the [PRODUCT] from the 
[SHIPPING DEVICES], the [SHIPPING DEVICES] are to be returned to the taxpayer, 
which then re-uses the [SHIPPING DEVICES].  While some customers are charged a 
deposit to insure the return of the [SHIPPING DEVICES], other customers are not. 
 

QUESTION 
 

Does the taxpayer owe sales or use tax on its purchase of the [SHIPPING DEVICES] 
[VIA] which its [TYPE OF PRODUCTS] are shipped? 
 

RULING 
 
The taxpayer does not owe sales or use tax on its purchase of the [SHIPPING 
DEVICES]. 
 

ANALYSIS 
 
Tenn. Code Ann. § 67-6-102(24)(E) states, in pertinent part: 
 

"Sale at retail," "use," "storage," and "consumption" do not include the 
sale, use, storage or consumption of:  
 

* * * 
 
 (ii) Materials, containers, labels, sacks, bags or bottles used for packaging 
tangible personal property when such property is either sold therein 
directly to the consumer or when such use is incidental to the sale of such 
property for resale ...  

 
Tenn. Code Ann. § 67-6-102(24) operates to negate in part other provisions of the 
Retailers' Sales Tax Act that would otherwise impose sales or use taxes. Therefore, the 
rules of statutory construction that apply to exemptions apply to the construction and 
application of Tenn. Code Ann. § 67-6-102(24).   See, Hutton v. Johnson, 956 S.W.2d 
484 (Tenn. 1997). Tax exemption statutes are to be construed against the taxpayer and 
exemptions will not be implied. Hyatt v. Taylor, 788 S.W.2d 554 (Tenn. 1990).  Every 
presumption is against exemption, and any well founded doubt defeats a claimed 
exemption. United Canners, Inc. v. King, 696 S.W.2d 525 (Tenn. 1985).  The burden is 
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upon the taxpayer to establish a claimed exemption. Woods v. General Oils, Inc., 558 
S.W.2d 433 (Tenn. 1977). 
 
TENN. COMP. R. & REGS. 1320-5-1-.11 (hereinafter “Rule 11” or “the Rule”), entitled 
“Containers, Wrapping and Packing Materials and Related Products” interprets Tenn. 
Code Ann. § 67-6-102(24).  The first paragraph of the regulation states: 
 

Items actually accompanying the product sold or shipped, without which 
the delivery of the product is impracticable on account of the character of 
the contents, and for which there is no separate charge, are not subject to 
Sales or Use Tax. These items include such things as containers, packing 
materials, labels or name plate affixed to products manufactured, and 
printed matter containing only directions for use. 

 
The Rule must be read in conjunction with the statute.  While the Commissioner of 
Revenue is authorized to prescribe reasonable rules and regulations not inconsistent with 
the taxing statutes under Tenn. Code Ann. § 67-1-102, such rules and regulations may not 
enlarge the scope of either a taxing statute or an exemption.   See, Covington Pike 
Toyota, Inc. v. Cardwell, 829 S.W.2d 132, 135 (Tenn. 1992); Volunteer Val-Pak v. 
Celauro, 767 S.W.2d 635, 637 (Tenn. 1989); Coca-Cola Bottling Co. v. Woods, 620 
S.W.2d 473, 475-76 (Tenn. 1981). 
 
In Coca-Cola Bottling Co. of West Tennessee v. Celauro, 1993 WL 330303 (Tenn. 1993), 
the Tennessee Supreme Court considered the exclusion from sales tax for containers 
found in the statute.   In that case, Coca-Cola used pressurized tanks to deliver either a 
"pre-mix" or "post-mix" soft drink syrup.   Pre-mix tanks contained a solution of syrup, 
water, and carbon dioxide that could be dispensed directly into a drinking container for 
the consumer.  Post-mix tanks contained only soft drink syrup so that the customer was 
required to combine the syrup with water and carbon dioxide before the product was 
served.   Coca-Cola’s customers consisted primarily of restaurants that sold soft drinks 
directly to consumers.  The pressurized tanks were delivered to the restaurants, or other 
customers, and connected to a dispensing unit.  Empty tanks were either returned by the 
customer or retrieved by Coca-Cola and were cleaned and used again.  No separate 
charge was made to the customer for the tank.  
 
In construing the statute, the Court determined that the product tanks used by Coca-Cola 
were incidental to the sale of the soft drink products for resale.  The evidence showed that 
there was no practical alternative for the product to be sold "to customers for resale 
without use of the product tank."    The Court did not discuss Rule 11 in this case, but the 
Court’s ruling is consistent with the Rule’s requirement that delivery of the product 
would be impracticable without the container.  
 
In Evans v. Memphis Dairy Exchange, 194 Tenn. 317, 250 S.W.2d 547 (1952), the Court 
considered a predecessor to the current statute.     At that time, the exemption provided: 
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The terms 'sale at retail,' 'use,' 'storage,' and 'consumption' shall not include 
the sale, use, storage or consumption of industrial materials for * * * nor  
* * * materials, containers, labels, sacks or bags used for packaging 
tangible personal property for shipment or sale. 

 
In that case, Memphis Dairy Exchange sold bottles to distributors who used the bottles in 
packaging milk for delivery to consumers.  Consumers paid the distributors a deposit of 
three cents per bottle in order to assure the return of the bottle to the distributor. The 
Court held that the sale of the milk bottles to the distributors was not a taxable sale at 
retail under the above statute.     
 
In the Coca-Cola and Memphis Dairy Exchange cases cited above, the packaging at issue 
consisted of the packaging which immediately held the actual property to be sold, that is, 
tanks to contain soft drinks or bottles to contain milk.  Further, the product remained in 
the packaging at issue until after the product was delivered to the vendor’s immediate 
customer.  The container at issue in this ruling, the [SHIPPING DEVICE], holds the 
[PRODUCT] until the [SHIPPING DEVICE] comes into the possession of the taxpayer’s 
customer.  Whether the customer is an end user, or whether the customer is purchasing 
the [PRODUCT] for resale, the [SHIPPING DEVICE] clearly falls within the exemption 
outlined above.  There is a strong analogy between the [SHIPPING DEVICES] and the 
tanks in Coca-Cola v. Celauro, supra.  Therefore, the container is exempt under the 
provisions of Tenn. Code Ann. § 67-6-102(24)(E)(ii) and Rule 11.  The taxpayer does not 
owe sales or use tax on its purchase of the [SHIPPING DEVICES]. 
 
 
 
 
      Owen Wheeler 
      Tax Counsel  
 
 
            APPROVED: Ruth E. Johnson 
      Commissioner 
 
 
           DATE: 7/17/01 
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