
 
 
 
 
 

 
ADVISORY OPINION 07-04 

 
Interpretation of T.C.A. §§ 2-10-122,   
2-10-125, and 2-10-126 with respect  
to the filing of a Sworn Disclosure of  
Consulting Services by a legislative  
employee who is a minority stockholder  
in a company that may contract with the state. 
  
INTRODUCTION 
  
The following Advisory Opinion is in response to a written inquiry from Ms. Helen H. James 
regarding the filing of a Sworn Disclosure of Consulting Services. 
 

Ms. James asks the following questions regarding a legislative employee who is a 
minority stockholder in a company that may contract with the state and receives rent in a 
capacity as a property owner, but who performs no services for the company, receives no salary 
or fees,:  (1) Is such an individual performing “consulting services” under T.C.A. § 2-10-122 
and, therefore, required to file a Sworn Disclosure of Consulting Services (“form SS-8006”) 
under T.C.A. § 2-10-126? and (2) Is such a company required to file a form SS-8006 under 
T.C.A. § 2-10-125?  

 
In response to the above questions, the Tennessee Ethics Commission (“Commission”) 

concludes the following: 
  

(1) The definition of “consulting services” requires the legislative official to 
provide services to advise or assist the company in influencing legislative or 
administrative action or in obtaining or maintaining a contract with the state, 
and thus the mere ownership of a minority share in a company and the 
collection of rental fees from the company does not constitute “consulting 
services” and the legislative employee is not required to file a form SS-8006; 

 
(2) A legislative employee’s mere minority share in a company and the collection 

of rental fees from the company does not constitute “consulting services”, and 
thus the company is not providing compensation to the legislative employee 
for consulting services and is not required to file a form SS-8006. 

 
BACKGROUND  
  

Ms. James is an attorney who is employed by the Office of Legal Services of the 
Tennessee General Assembly.  She primarily works with the Senate and House Education 
Committees and the Senate Finance, Ways and Means Committee.  Ms. James states that she 
avoids working on or drafting legislation related to transportation. 
  

Ms. James is a minority stockholder in a family-owned paving business that, from time-
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to-time, contracts with the state of Tennessee.  Her brother is the operator and majority 
stockholder of the company.  Ms. James states that she has no contract with the company, 
performs no work for the company, and has no responsibilities with the company or control over 
the company.  She further states that her brother does not ask her for advice or otherwise consult 
with her regarding the company.  Ms. James states that she receives rent from the company as 
one of the company’s landlords, but that she otherwise receives no compensation or dividends 
from the company. 
  
DISCUSSION  
 
A. APPLICABILITY OF DEFINITION OF CONSULTING SERVICES TO  

A MINORITY SHAREHOLDER AND LANDLORD   
  

Is a legislative employee who is a minority stockholder in a company that may contract 
`with the state and who receives rent from the company in her capacity as a property owner, but 
who has no responsibilities for the company and receives no salary or fees from the company, 
performing “consulting services” under T.C.A. § 2-10-122 and, therefore, required to file a 
Sworn Disclosure of Consulting Services (“form SS-8006”) under T.C.A. § 2-10-126? 

  
T.C.A. § 2-10-122(1) states, in part: 
 
"Consulting services" with respect to an official in the legislative branch or an 
official in the executive branch means services to advise or assist a person or 
entity in influencing legislative or administrative action, as that term is defined in 
§  3-6-301, relative to Tennessee state government.  
 
"Consulting services" with respect to an official in the legislative branch or an 
official in the executive branch also means services to advise or assist a person or 
entity in maintaining, applying for, soliciting or entering into a contract with the 
state of Tennessee. . . 
 
T.C.A. § 2-10-126(a) states, in part: 
 
Any staff person or employee of the general assembly;  member of a commission 
established by and responsible to the general assembly or either house of the 
general assembly . . . who contracts to receive a fee, commission or any other 
form of compensation for consulting services from a person or entity other than 
the state, a county or municipality, shall be required to make the same disclosure 
required by §  2-10-125 . . . . 
 
Under the facts presented by Ms. James, none of the foregoing statutory provisions 

applies to her relationship with the company.  The company has not contracted with her to advise 
or assist it with influencing legislative or administrative action, nor to advise or assist it with 
maintaining, applying for, soliciting or entering into a contract with the state of Tennessee.  The 
company does not otherwise consult with Ms. James or seek her advice.  In addition, she states 
that she does not receive any dividends or compensation from the company other than the rent 
she receives in her capacity as one of the company’s landlords.  Accordingly, Ms. James does 

http://www.westlaw.com/Find/Default.wl?rs=dfa1.0&vr=2.0&DB=1000039&DocName=TNSTS3-6-301&FindType=L
http://www.westlaw.com/Find/Default.wl?rs=dfa1.0&vr=2.0&DB=1000039&DocName=TNSTS2-10-125&FindType=L
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not provide “consulting services” as that term is defined in T.C.A. § 2-10-122(1), and thus she is 
not required by T.C.A. § 2-6-126(a) to file a form SS-8006 with the Commission.  

 
B. APPLICABILITY OF DEFINITION OF RECEIPT OF CONSULTING 

  SERVICES TO A COMPANY IN WHICH A STATE OFFICIAL IS A 
STOCKHOLDER OR A LANDLORD 
  
Is a company that may contract with the state, in which a legislative employee has a 

minority ownership interest and receives rent in her capacity as a landlord of the company, but 
who has no management control over the company and receives no salary or fees from the 
company, required to file a form SS-8006 under T.C.A. § 2-10-125? 

 
T.C.A. § 2-10-125(a) is a reciprocal provision to T.C.A. § 2-10-126(a).  Under § 2-10-

125(a), the individual or entity which has contracted with the official to receive consulting 
services from the individual must also file a form SS-8006.  As discussed above, Ms. James does 
not provide consulting services to her family’s company, and is not required under T.C.A. § 2-
10-126(a) to file a form SS-8006.  Accordingly, the company does not contract with her for 
consulting services and is not required to file a form SS-8006 under T.C.A. § 2-10-125(a). 
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