
 
 
 
 

ADVISORY OPINION 07-12 
 

Interpretation of T.C.A. §§ 3-6-301, et seq.,  
with respect to whether a lobbyist, employer   
of a lobbyist, or lobbying firm may host a fundraiser 
or provide a venue for a fundraising event for a member 
or candidate for the Tennessee General Assembly. 
 
INTRODUCTION 
 
 The following Advisory Opinion is in response to a written inquiry from Representative 
Glen Casada as to whether certain conduct is permitted under the Comprehensive Governmental 
Ethics Reform Act of 2006 (the “Act”). 
 

Representative Casada poses the following questions: 
 
1. Does the Act allow a lobbyist, employer of a lobbyist, or lobbying firm to host a 

fundraiser for a member of, or candidate for, the Tennessee General Assembly? 
 
2. Does the Act allow a lobbyist, employer of a lobbyist, or lobbying firm provide to 

the legislator or candidate a venue for holding a fundraising event? 
 
ANSWER
 
 In response to the foregoing questions, the Tennessee Ethics Commission 
(“Commission”) concludes: 
 
 1. A. The Act does not allow a lobbyist to make a “contribution,” as defined by 
law, including an in-kind contribution, to or on behalf of a member of the General Assembly 
who is running for a state office, or a candidate for the Tennessee General Assembly.  However, 
very limited activity is permitted as being outside the statutory definition of “contribution.” 
 
  B. The Act does not allow an employer of a lobbyist, including a 
multicandidate political campaign committee controlled by an employer of a lobbyist, to make 
any contribution to a candidate for the General Assembly during any regular or extraordinary 
session of the General Assembly.  An employer/committee is allowed to make contributions 
outside of a session and under other circumstances described below. 
 
  C. A lobbying firm is not an employer of a lobbyist.  Therefore, the 
aforementioned restrictions on an employer of a lobbyist do not apply to a lobbying firm. 
 
 2. A. Generally, providing a venue is an in-kind contribution governed by the 
general restrictions and limits upon contributions.  An exception is the provision of a lobbyist’s 
own home as a venue.   
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B. When the General Assembly is not in session, employers of lobbyists are 
not prohibited from making campaign contributions, including making an in-kind contribution by 
providing a venue for a fundraiser. 

 
C. A lobbying firm is not an employer of a lobbyist.  Therefore, the 

aforementioned restrictions on an employer of a lobbyist do not apply to a lobbying firm. 
 
DISCUSSION 
 
A. GENERAL DISCUSSION OF CAMPAIGN CONTRIBUTIONS BY LOBBYISTS 
AND EMPLOYERS OF LOBBYISTS 
 

1. What is Prohibited CLEARER TO DIVIDE DISCUSSION INTO SUBPARTS 
 
This Advisory Opinion is based on the presumption that a lobbyist is not himself or 

herself a candidate for the General Assembly. 
 
With regard to contributions by lobbyists, the Act contains the following restriction at 

T.C.A. § 3-6-304(j): 
 
(j) No lobbyist shall offer or make any campaign contribution, including any in-
kind contribution, to or on behalf of the governor or any member of the general 
assembly or any candidate for the office of governor, state senator or state 
representative.   
 
Accordingly, lobbyists are prohibited from making campaign contributions at any time, 

to members of the General Assembly who are running for reelection to the General Assembly or 
other state office, and to candidates for the General Assembly.   

 
With regard to contributions by employers of lobbyists, the Act contains the following 

restriction at T.C.A. § 3-6-304(i):  
 
(i) No employer of a lobbyist or multicandidate political campaign committee 
controlled by an employer of a lobbyist shall make any campaign contribution to 
a candidate for the office of governor or member of the general assembly during 
any regular annual session or any extraordinary session of the general assembly. 
 
The prohibition against employers of lobbyists and their multicandidate campaign 

committees is slightly different from the prohibition against lobbyists.  Employers of lobbyists 
and their campaign committees are prohibited from contributing during a regular or 
extraordinary session of the General Assembly, but are not prohibited from contributing when 
the General Assembly is out of session.  Also, they are not prohibited from contributing to a 
member of the General Assembly who is running for an office other than member of the General 
Assembly. 

 
2. What are “Contributions” Under Tennessee Law? 
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 T.C.A. § 3-6-301(5) defines a “campaign contribution” as “any contribution as defined 
by § 2-10-102(4).”  T.C.A. § 2-10-102(4) defines “contribution” as follows: 

 
“Contribution” means any advance, conveyance, deposit, distribution, transfer of 
funds, loan, loan guaranty, personal funds of a candidate, payment, gift, or 
subscription of money or like thing of value, and any contract, agreement, 
promise or other obligation, whether or not legally enforceable, made for the 
purpose of influencing a measure or nomination for election or the election of any 
person for public office or for the purpose of defraying any expenses of an 
officeholder incurred in connection with the performance of the officeholder's 
duties, responsibilities, or constituent services. “Contribution” shall not be 
construed to include the following: 
 

A. Services, including expenses provided without compensation by a 
candidate or individuals volunteering a portion or all of their time, on behalf of a 
candidate or campaign committee; 

 
. . . . 

 
E. The use of real or personal property and the cost of invitations, 

food and beverages not exceeding one hundred dollars ($100), voluntarily 
provided on an individual's residential premises for candidate related activities; or 

 
The Act does not specifically define in-kind contributions.  However, the Rules of the 

Registry of Election Finance, Chapter 0530-1-1-.03, define an in-kind contribution, for the 
purpose of campaign financial disclosure laws, as follows: 

 
(6) An in-kind contribution is the provision of any goods or services to 

a candidate or political campaign committee without charge or at a 
charge which is less than the fair market value for such goods or 
services. 

 
. . . . 

 
(8) Examples of in-kind contributions that are considered goods 

include, but are not limited to: 
 

(a) campaign materials, such as campaign literature, brochures, 
bumper stickers, campaign advertisements; 
(b) postage; 
(c) equipment and other similar supplies; 
(d) Reserved; 
(e) polling or survey data. 

 
(9) Examples of in-kind contributions that are considered services 

include, but are not limited to: 
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(a) providing of paid personnel for telephone banks and 
distribution of campaign materials; 
 
(b) consulting services.  

 
Finally, see the website of the Registry of Election Finance, FAQ no. 14, at 

http://www.state.tn.us/tref/cand/cand_faq.htm#14 –  
 
14.  What is included as a contribution for purposes of the contribution 
limitations?  
Campaign contributions made by cash or a written instrument, such as a check, 
would be subject to the contribution limitations of the law, as well as in-kind 
contributions. Loans may also be considered a campaign contribution and subject 
to the contribution limits (see below and question 15). 
 
Clearly, an in-kind contribution is a type of campaign contribution under T.C.A. §§ 2-10-

102(4) and 3-6-301(5).  Therefore, by prohibiting “campaign contributions” at T.C.A. § 3-6-
304(j) and (i), the Act prohibits in-kind campaign contributions. 

 
3. Contributions to Federal Campaigns 
 
With regard to both lobbyists and employers/committees, the Federal Election Campaign 

Act, 2 U.S.C.A. § 451, et seq., preempts state law with regard to campaign contributions for 
federal office.  Accordingly, the prohibitions contained in T.C.A § 3-6-304(i) and (j) do not 
apply to contributions that are made to a member of the General Assembly if he or she is a 
candidate for federal office. 

 
B. WHAT A LOBBYIST OR EMPLOYER/COMMITTEE MAY CONTRIBUTE IN A 
RACE FOR STATE OFFICE 

 
Despite the broad statutory prohibition against contributions by lobbyists, they are 

permitted to make a very limited form of contribution (in the generic sense of the word). 
 
First, a lobbyist may volunteer his or her services in support of a member of, or candidate 

for, the General Assembly.  If all monetary or in-kind contributions are provided by a different 
source that is permitted to provide those monetary or in-kind contributions, a lobbyist may 
volunteer his or her services as a host of a fundraiser. 

 
As an example, a lobbyist may help tend bar or prepare food for a fundraiser.  Such 

services would be volunteer services, which are outside the definition of a “contribution.”  
However, a lobbyist is not permitted to pay for a bartender or caterer, as that would be a 
prohibited in-kind contribution. 

 
Second, a lobbyist may provide the use of his or her home for holding a fundraiser.  The 

lobbyist is also permitted to provide invitations, food and beverages for such an event, of a value 
not exceeding $100.00. 

http://www.state.tn.us/tref/cand/cand_faq.htm#14


TENNESSEE ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 07-12 
October 23, 2007 
Page 5 of 6 
 

 
Third, an employer of a lobbyist is allowed to provide a venue, any other in-kind 

contribution, and any monetary contribution, up to the limits set forth in Title 2, T.C.A., if the 
General Assembly is out of session or if the member of the General Assembly is running for an 
office other than the General Assembly. 

 
 Based on the foregoing, a lobbyist would be permitted to hold a fundraiser at his or her 
home, with the costs (which would usually be more than $100.00) being borne by an 
employer/committee, if all of the respective requirements governing each are met. 

 
Finally, a lobbyist or employer/committee is allowed to provide a venue, invitations, 

food, beverages and other in-kind goods or services if the candidate/campaign pays fair market 
value.  Such an arrangement is not within the definition of “contribution.” 

 
C. CONTRIBUTIONS BY LOBBYING FIRMS 

 
T.C.A. § 3-6-301(16) defines a "lobbying firm" as “any firm, corporation, partnership or 

other business entity that regularly supplies lobbying services to others for compensation.” 
 
 T.C.A. § 3-6-301(8) exempts lobbying firms from registering as an employer of any 

lobbyist within the firm.   
 
A lobbying firm is not an “employer of a lobbyist” for the purposes of the Act, and a 

lobbying firm is otherwise not prohibited under the Act from making campaign contributions, 
either monetary or in-kind. 

 
D. CAVEATS ON EMPLOYERS OF LOBBYISTS AND LOBBYING FIRMS: 

 
The following caveats apply to this Advisory Opinion: 
 
First, T.C.A. § 2-19-132(a) provides that “it is unlawful for the executive officers or other 

representatives of any corporation doing business within this state, to use any of the funds, 
moneys, or credits of the corporation for the purpose of aiding either in the election or defeat in 
any primary or final election, of any candidate for office, national, state, county, or municipal, or 
in any way contributing to the campaign fund of any political party, for any purpose whatever.”  
An exception exists at T.C.A. § 2-19-132(b) for national political parties.  Thus, the general 
prohibition against use of corporate funds, moneys or credits as campaign contributions would 
apply to employers of lobbyists and to lobbying firms. 

 
Second, permissible types of contributions are limited as to amount by T.C.A. § 2-10-

301, et seq. 
 
Third, it is suggested that any interested candidate, employer of a lobbyist or lobbying 

firm consult the Registry of Election Finance, Attorney General’s Opinions, and the laws and 
administrative regulations governing campaign finance in Tennessee. 

 
Donald J. Hall, Chair  
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R. Larry Brown  
Thomas J. Garland 
Linda Whitlow Knight, Esq.  
Dianne Ferrell Neal  
Benjamin S. Purser, Jr.,  

Commissioners  
  

Date:  October 23, 2007  


