
 

             September 12, 2008

ADVISORY OPINION 08-06

Interpretation of T.C.A. § 3-6-301(11) with respect to 
whether an official in the executive branch whose 
registration fee for a conference or educational 
seminar is waived by an employer of a lobbyist 
may receive refreshments incidental to the 
conference or educational seminar if these 
refreshments are included in the registration fee.

INTRODUCTION

Tina G. Miller, General Counsel, of the Tennessee Department of Financial Institutions 
(“Department”), has requested the following Advisory Opinion.

QUESTION

Does the Ethics Reform Act of 2006 (“Act”) prohibit Officials in the Executive Branch 
(“State  Officials”)  from accepting meals,  refreshments,  or  snacks at  a conference or seminar 
where these items are paid for by an employer of a lobbyist (“Employer”), and the Employer 
waives the conference registration fee?

ANSWER

No.   The  waiver  of  a  registration  fee  by  an  Employer  sponsoring  a  conference  or 
educational seminar is not a gift.1  If the fee includes the cost of meals, refreshments, or snacks 
provided to the registered attendee in connection with a bona fide conference or educational 
seminar, then such meals, refreshments, or snacks are also not gifts.  

To the extent that the registration fee does not include the cost of meals, refreshments, 
snacks, or other items within the statutory definition of “gift,” the Act prohibits the State Official 
from accepting such items, unless the State Official pays the fair market value for these items, or 
unless the gift falls within an exception to the gift ban.  

FACTS

The Department regulates the Tennessee banking system.2  In doing so, it examines the 
financial  soundness of the Tennessee financial  institutions  it  regulates,  investigates consumer 

1

1

 Tenn.  Code Ann.  §  3-6-301(11).   Ms.  Miller’s  question inquires  only with regard  to  receptions,  continental 
breakfasts, snacks, and meals “included within the price of the conference.”  As she asked, “[p]lease confirm that an 
employee of the Department can accept refreshments at an out of state conference, seminar or convention when 
refreshments are included in the cost of the conference and an employer of a lobbyist waives the conference fee.”  .

2 http://www.tennessee.gov/tdfi/index.html (last visited September 4, 2008).
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complaints, and is “the administrations primary source for new bank-related legislation.”3  The 
Department is located within the Executive Branch.  

From  time  to  time  various  trade  organizations,  which  are  also  Employers,  invite 
Department employees to attend conferences, seminars, or conventions that the Employers are 
sponsoring.  The Employer trade organizations will typically offer to waive the registration fee 
for the conference, seminar, or convention so that the Department employees may attend free of 
charge.4  Included within the price of the conference, seminar, or convention may be receptions, 
breakfasts, snacks and perhaps meals.  

ANALYSIS

The Act provides, in part, “an official in the executive branch, or the immediate family of 
such a candidate  or official,  may not  solicit  or  accept,  directly  or  indirectly,  a  gift  from an 
employer of a lobbyist or a lobbyist.”5  For the prohibition to apply, the recipient must be a State 
Official, the giver must be an Employer or lobbyist, and the thing given or received must fall 
within the definition of “gift.” 

Tenn.  Code  Ann.  §  3-6-301(20)  defines  “Official  in  the  Executive  Branch”  as  “the 
governor, any member of the governor's staff, any member or employee of a state regulatory 
commission, including, without limitation, directors of the Tennessee Regulatory Authority, or 
any member or employee  of any executive department  or agency or other  state  body in the 
executive branch.”  

The  Department  is  within  the  Executive  Branch.   Department  employees  are  thus 
Executive Branch employees.  As such, Department employees are State Officials and subject to 
the Act.  Ms. Miller informs the Commission that many of the various trade organizations which 
sponsor the conferences and educational seminars in question are Employers.  As Employers, the 
trade organizations are also be subject to the Act.

Tenn. Code Ann. § 3-6-301(11) defines “gift” as, in part,  “any payment,  honorarium, 
subscription,  loan,  advance,  forbearance,  rendering,  or  deposit  of  money  or  services,  unless 
consideration of equal or greater value is received.”  However, the statute specifically provides 
that  “‘gift’  does not include  the waiver  of a registration fee for a conference or educational 
seminar.”  As the definition of “gift” explicitly excludes an Employer’s waiver of a conference 
or educational seminar registration fee, a State Official may accept such a waiver.

The  question  then  becomes  whether  the  food  and  beverages  included  within  a 
“registration fee” that is being waived for the conference or educational seminar.  In other words, 

3 http://www.tennessee.gov/tdfi/index.html (last visited September 4, 2008).

4 If the conference, seminar, or convention is out-of-state the Department, and not the Employer, pays all travel and 
lodging expenses for the Department employees.  

5 Tenn. Code Ann. § 3-6-305(a).
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what did the Legislature intend for a State Official to receive in stating that the definition of 
“gift” does not include the wavier of a registration fee for a conference or educational seminar?  

Statutory interpretation in Tennessee usually begins with an examination of "the natural 
and ordinary meaning of the statutory language."6  The Commission thus turns to the “commonly 
accepted meaning” of the words “registration fee” to determine what is normally included in the 
waiver  of  such  a  fee.7  There  is  no  dictionary  definition  of  the  term.   We  turn  next  to 
contemporary usage.8  

Contemporary usage of these terms, in the context of conferences, does shed light on the 
commonly accepted meaning.  The Tennessee Arts Commission (“TAC”), for example, recently 
held  the  “Talk  to  Me,  Tennessee  Conference:  A  Statewide  Conversation  about  the  Arts.”9 

TAC’s recent conference had a registration fee of forty dollars ($40.00) per day.  According to 
the TAC website, payment of this conference “registration” allowed an individual to receive the 
following: a light breakfast, presentations, breaks, panel discussions, workshops, entertainment, 
and lunch, but not dinner.10 

The  Tennessee  Department  of  Environment  and  Conservation’s  recent  two  day 
Governor’s Conference on Biofuels had a conference “registration fee” of two hundred dollars 
($200.00).   Payment  of  this  registration  fee  allowed an  individual  to  receive  the  following: 
receptions, breakfasts, seminars, presentations, lunches, panel discussions, breaks, and one (1) 
dinner.11 

Other surveyed conferences and educational seminars were similar in that payment of the 
registration  fee  allowed  an  individual  to  attend  seminars,  panel  discussions,  speakers, 
presentations, to participate in other educational activities, and to receive food and beverages, 
including breakfast, lunch, snacks, and beverages, and occasionally dinner and entertainment.  

In common usage, payment of a conference “registration fee” often includes food and 
admission to events where food and beverages are served.12  

6 State v. Blackstock  , 19 S.W.3d 200, 210 (Tenn. 2000)  . 

7 The words utilized in a statute must be given their ordinary, commonly accepted meanings.  Computer Shoppe,  
Inc. v. State  , 780 S.W.2d 729, 735 (Tenn.App.1989)  .

8 “Registration” is defined by the dictionary as the act of registering.  “Register,” used as a verb, is defined as “to 
place or cause placement of one’s name in a register.”  “Register” as a noun is defined as “a formal or official  
recording of items, names, or actions.”

9 http://www.arts.state.tn.us/ttmt_conference.htm (last visited May 19, 2008).

10 Dinner, unlike lunch, did not appear to be included in the conference fee, and it was unclear from the schedule 
whether the breaks included food.  http://www.arts.state.tn.us/ttmt_conference.htm (last visited May 19, 2008). 

11 http://www.tennessee.gov/environment/altfuels/conference/agenda.shtml (last viewed May 19, 2008).

12 If the meals, snacks, receptions and food were not included as a part of the registration fee, they would not fall 
under the exception. 

https://web2.westlaw.com/find/default.wl?rp=/find/default.wl&vc=0&DB=4644&SerialNum=2000094654&FindType=Y&ReferencePositionType=S&ReferencePosition=210&AP=&fn=_top&rs=WLW7.11&mt=Tennessee&vr=2.0&sv=Split
https://web2.westlaw.com/find/default.wl?tf=-1&rs=WLW8.05&referencepositiontype=S&serialnum=1989171635&fn=_top&sv=Split&tc=-1&findtype=Y&referenceposition=735&db=713&vr=2.0&rp=/find/default.wl&mt=Tennessee
https://web2.westlaw.com/find/default.wl?tf=-1&rs=WLW8.05&referencepositiontype=S&serialnum=1989171635&fn=_top&sv=Split&tc=-1&findtype=Y&referenceposition=735&db=713&vr=2.0&rp=/find/default.wl&mt=Tennessee
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Thus, the Act does not prohibit  State Officials,  in attending a qualified conference or 
educational  seminar  pursuant  to  a  waiver  of  a  registration  fee  under  Tenn.  Code  Ann.  § 
3-6-301(11), from accepting whatever food and beverages are offered or provided to all persons 
who have registered  and paid to  attend the conference.   Since such food and beverages  are 
provided as a consequence of the registration fee payment, the food is not a “gift.”  

There is, therefore, no fifty-one dollar ($51.00) per person limitation attached to any of 
the conference food or beverages.13  It is not necessary for the State Official or the Department to 
reimburse the conference sponsor14 if the value of a particular meal or reception exceeds fifty-
one dollars ($51.00) per person.     

This exception only covers meals or other benefits that are included in the registration fee 
and thus offered or provided to all registered persons.  If a State Official wishes to accept meals 
or other benefits that are not covered by the registration fee, such a benefit would fall within the 
Act’s definition of “gift.”15  As such, the benefit would also fall within the Act’s general gift 
ban.16  The State Official would have to pay for the value of the meal or other benefit, unless the 
meal or other benefit fell within an exception to the gift ban.

Donald Hall, Chairman
Dianne Ferrell Neal 
R. Larry Brown 
Thomas J. Garland
Linda Whitlow Knight, Esq. 
Benjamin S. Purser, Jr., 

Commissioners 

Adopted:  July 22, 2008.

13  Even if the conference food and beverages were considered a “gift,” the fifty-one dollar ($51.00) limitation would 
not necessarily apply.  The fifty-one dollar ($51.00) meal limitation is not absolute.  Only meals and events falling 
under the exceptions to the gift  ban found in Tenn. Code Ann. § 3-6-205(b)(8)  through (10) require the meal, 
entertainment, or other activity to fall within a fifty-one dollar ($51.00) limit.  Food provided as part of a conference 
sponsored by an established and recognized organization of elected or appointed state government  officials, for 
example, is not subject to the fifty-one dollar ($51.00) limit.  Tenn. Code Ann. § 3-6-305(b)(7)(B).  

14 Ms.  Miller’s  request  notes  that  the  Department  has  been  reimbursing  the  trade  organization  sponsoring  the 
conference, if any meal or reception exceeds fifty-one dollars ($51.00).

15 Tenn. Code Ann. § 3-6-301(11).

16 Tenn. Code Ann. § 3-6-305(a).


