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QUESTIONS 

 

1. Are any monies diverted away from a public school system when a tourism 

development zone (“TDZ”) is formed? 

2. Can any monies from the new revenue stream generated within the TDZ go to a 

public school system or do all new monies have to go pay the debt of a public use facility and 

any qualified associated developments? 

3. Is a municipal government which has a qualified TDZ and is funding the 

necessary public use facility and qualified associated development as prescribed by Tenn. Code 

Ann. §§ 7-88-101 et seq. entitled to receive and retain all sales tax received in the TDZ under the 

formula prescribed in Tenn. Code Ann. § 7-88-106, when a portion of the sales tax collected 

results from a subsequent local sales tax increase authorized by a countywide sales tax increase 

referendum which designated the tax increase for local schools? 

OPINIONS 

1. The increased revenue a TDZ municipality receives must be used to pay the cost 

of the qualified public use facility.  That revenue would have gone to the public school system if 

the TDZ did not exist and there was no facility to pay off.  On the other hand, that the increased 

revenue goes to pay the facility’s cost does not necessarily mean it has been diverted away from 

the public school system because this revenue is deemed to be the result of economic activity 

that would not have occurred had the facility not been built. 

2. The increased revenue cannot go to a public school system.  The increased 

revenue must be used to pay the cost of the qualified public use facility, which includes qualified 

associated development.  The cost of the facility would include public schools that constitute 

qualified associated development, but it is unlikely that an entire public school system could be 

considered such development. 

3. With regard to a public facility, a municipality is entitled to the increased revenue, 

including revenues generated from a local sales and use tax increase, regardless of whether such 

an increase has been designated for local schools.  With regard to a privately owned or operated 

amusement park or tourism attraction, a municipality may by resolution except the local sales 

and use tax increase from the increased revenue that is apportioned for payment of the cost of 

such facilities.  Also, with regard to a privately owned or operated facility, one-half of any local 
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sales and use tax rate increase could not be lawfully apportioned to the municipality for payment 

of that facility, regardless of whether a local referendum designated the increase for local 

schools. 

ANALYSIS 

1. Generally, municipalities receive a percentage of the state sales and use taxes 

collected throughout the state.  Tenn. Code Ann. § 67-6-103(a)(3)(A) (Supp. 2009).  The amount 

allocated to a municipality is based on the population of that municipality in comparison to all 

other municipalities in Tennessee.  Id.  With regard to local sales and use tax, one-half of the 

collected revenue is “distributed in the same manner as the county property tax for school 

purposes is expended and distributed.”  Tenn. Code Ann. § 67-6-712(a)(1) (Supp. 2009).  As for 

the other half, the revenue collected in the unincorporated areas of the county is distributed to the 

county and the revenue collected in the incorporated areas is distributed to those areas, or as 

otherwise agreed to by the county and the incorporated areas.  Tenn. Code Ann. § 67-6-712(a)(2) 

(Supp. 2009).  Except for revenue relating to a 1992 tax increase for kindergarten through grade 

twelve education, state and local sales and use tax revenue “shall be earmarked and allocated in 

accordance with” the Convention Center and Tourism Development Financing Act of 1998 (the 

“Act”).  Tenn. Code Ann. §§ 7-88-101 et seq. (2005 and Supp. 2009), 67-6-103(c)(2) and (e) 

(Supp. 2009), and 67-6-712(d) (Supp. 2009).  

For the purpose of “increas[ing] state tourism and related economic development,” the 

Act “provid[es] a financing mechanism for the development of convention centers and other 

similar public use facilities” in municipalities throughout Tennessee.  Tenn. Code Ann. § 7-88-

102 (2005).  Pursuant to the Act, a portion of the state and local sales and use tax revenue 

distributed to a municipality that has “financed, constructed, leased, equipped, renovated or 

acquired a qualified public use facility within a tourism development zone” shall be used “for 

payment of the cost of the public use facility, including interest and debt service on any 

indebtedness related to the public use facility, or the lease payments with respect to any public 

use facility.”  Tenn. Code Ann. §§ 7-88-106(a) and (b) and -108 (Supp. 2009).  The definition of 

“qualified public use facility” includes public convention centers and associated ancillary 

structures or facilities, Tenn. Code Ann. § 7-88-103(7)(A)(i) and (iv) (Supp. 2009), and privately 

owned or operated amusement parks or tourism attractions, Tenn. Code Ann. § 7-88-

103(7)(A)(ii) and (iii) (Supp. 2009), all of which must have a minimum amount of investment.  

The Act’s definition of “qualified public use facility” also includes “qualified associated 

development,” which is defined as follows: 

“Qualified associated development” means parks, plazas, 

recreational facilities, schools, sidewalks, access ways, roads, 

drives, bridges, ramps, landscaping, signage and other public 

improvements constructed or renovated by the municipality or the 

public building authority in connection with the public use facility 

and related infrastructure and utility improvements for public or 

private peripheral development included in a master development 

plan for the tourism development zone and that is constructed, 

renovated or installed by the municipality or the public authority. 

The total costs of the qualified associated development shall not 

exceed thirty percent (30%) of the costs of the entire qualified 
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public use facility. Qualified associated development, except for 

public utility improvements, including water, sewer, electricity, or 

gas, associated with the qualified public use facility, shall be 

located within one and one half (1 ½) miles of the qualified 

public use facility and shall be considered qualified associated 

development if leased by a municipality or a public building 

authority. 

 Tenn. Code Ann. § 7-88-103(6) and (7)(B) (Supp. 2009) (emphasis added). 

The Act provides a formula for determining the amount of revenue that goes toward the 

cost of the facility.  That amount is “equal to the incremental increase in state and local sales and 

use tax revenue derived from the sale of goods, products and services within the tourism 

development zone in excess of base tax revenues, excluding any increase in the state rate for 

sales and use tax.”  Tenn. Code Ann. § 7-88-106(a) (Supp. 2009).
 
 “Base tax revenues” are 

defined as 

the revenues generated from the collection of state and local sales 

and use taxes from all businesses within the applicable tourism 

development zone as of the end of the fiscal year of the state of 

Tennessee immediately prior to the year in which the municipality 

or public authority is entitled to receive an allocation of tax 

revenue pursuant to this chapter, adjusted annually after the first 

year by a percentage equal to the percentage of change in the 

collection of state and local sales and use taxes derived from the 

sale of goods, products and services for the entire county in which 

the public use facility is located for the preceding fiscal year. 

Tenn. Code Ann. § 7-88-103(1) (Supp. 2009).  Furthermore, with regard to privately owned or 

operated amusement parks or tourism attractions, this increased revenue does not include certain 

local sales and use tax revenue.    

[W]ith respect to any facility that elects to qualify as a qualified 

public use facility under § 7-88-103(7)(A)(ii) or (7)(A)(iii), only 

the portion of the incremental increase in the local sales and use 

tax revenue as is designated by resolution of the municipality 

shall be so apportioned and distributed under this section, unless 

the municipality designates by resolution a lesser time period for 

the apportionment and distribution of the revenues; and in the 

event one (1) or more other local taxes are authorized for use 

within the tourist development zone, then the portion of the 

additional taxes as are designated by resolution of the municipality 

shall be similarly apportioned and distributed.  For any facility that 

elects to qualify as a qualified public use facility under § 7-88-

103(7)(A)(ii) or (7)(A)(iii), the portion of the incremental 

increase in the local sales and use tax revenue that is statutorily 

designated for local schools may not be apportioned and 

distributed for such a qualified public use facility. 
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Tenn. Code Ann. § 7-88-106(a) (Supp. 2009) (emphasis added).
 
 The Act further specifies the 

time period for this increased revenue to go toward the cost of the facility. 

Apportionment and distribution of such taxes shall continue, until 

the earlier of: 

      (1)  The date on which the cumulative amount apportioned and 

distributed to the municipality equals the cost of the qualified 

public use facility, plus any interest on indebtedness of the 

municipality or public authority related to such cost; 

      (2)  The date on which the qualified public use facility ceases 

to be a qualified public use facility; or 

      (3)  Thirty (30) years from the date it is reasonably anticipated 

that the facility will commence operations as a public use facility. 

Tenn. Code Ann. § 7-88-106(a) (Supp. 2009).  A different time period governs the application of 

the increased revenue to the cost of a facility that is in a secondary tourism development zone.  

Tenn. Code Ann. § 7-88-106(c) (Supp. 2009). 

 Accordingly, a non-TDZ municipality may use its allocation of state and local sales and 

use tax revenue for its public school system and other purposes, while a TDZ municipality must 

use the increased revenue for paying off the cost of the facility.  That revenue would have gone 

to the public school system if the TDZ did not exist and there was no facility to pay off.  

Although the cost of the facility would include public schools that constitute “qualified 

associated development,” it is unlikely that an entire public school system could be considered 

such associated development based on the one-and-a-half mile geographic limitation alone.  

Tenn. Code Ann. § 7-88-103(6) (Supp. 2009).  Furthermore, with regard to privately owned and 

operated amusement parks and tourism attractions, a municipality may designate that other local 

tax revenue be apportioned and distributed in the same manner as the increased revenue.  Tenn. 

Code Ann. § 7-88-106(a) (Supp. 2009).  Thus, one could argue that the increased revenue has 

been diverted away from the public school system.  On the other hand, that the increased revenue 

goes to pay the facility’s cost does not necessarily mean it has been diverted away from the 

public school system.  Because this revenue is based on the difference between the taxes 

collected within the TDZ before and after the facility is constructed, financed, or acquired, the 

increased revenue is deemed to be the result of economic activity related to the facility and the 

TDZ.  In other words, the theory is that without the facility, there would not be any increased 

revenue to “divert away” from the public school system.   

 With regard to privately owned or operated amusement parks or tourism attractions, it is 

more difficult to argue that revenue has been diverted away from a public school system because 

local sales and use tax revenue designated for local schools pursuant to Tenn. Code Ann. § 67-6-

712(a)(1) (Supp. 2009) “may not be apportioned and distributed for such a qualified public use 

facility.”  Tenn. Code Ann. § 7-88-106(a) (Supp. 2009).  Also, with regard to such amusement 

parks and attractions, a municipality may limit the amount of local sales and use tax revenue that 

can go toward the facility’s cost.  Id. 
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2.  Pursuant to Tenn. Code Ann. § 7-88-106(b) (Supp. 2009), the increased revenue 

“shall be for the exclusive use of the municipality . . . for payment of the cost of the public use 

facility, including interest and debt service on any indebtedness related to the public use facility, 

or the lease payments with respect to any public use facility.”  The increased revenue also may 

be used to pay the cost of a facility within a “secondary tourism development zone.”  Tenn. Code 

Ann. § 7-88-106(c) (Supp. 2009).   

 As stated in response to the first question, the cost of the facility would include public 

schools that constitute “qualified associated development,” but it is unlikely that an entire public 

school system could be considered such associated development based on the one-and-a-half 

mile geographic limitation alone.  Accordingly, the increased revenue cannot go to a public 

school system.  It must be used to pay the cost of the qualified public use facility. 

 Also, as stated in response to the first question, there is a time period for using the 

increased revenue to pay the cost of the facility.  Tenn. Code Ann. § 7-88-106(a) and (c) (Supp. 

2009).  Once this period has terminated, state and local sales and use tax revenue would be 

apportioned and distributed to a municipality for use in the same manner as a non-TDZ 

municipality.  

3. The Act provides a formula for determining the amount of revenue that goes 

toward the cost of the facility.  Pursuant to Tenn. Code Ann. § 7-88-106(a) (Supp. 2009), that 

amount is  

equal to the incremental increase in state and local sales and use 

tax revenue derived from the sale of goods, products and services 

within the tourism development zone in excess of base tax 

revenues, excluding any increase in the state rate for sales and 

use tax. 

(emphasis added).  With regard to a publicly-owned facility described in Tenn. Code Ann. § 7-

88-103(7)(A)(i) and (iv) (Supp. 2009), there is no such exception for a local sales and use tax 

increase, regardless of whether such an increase has been designated for local schools.  With 

regard to a privately owned or operated amusement park or tourism attraction, a municipality 

may limit the amount of the local sales and use tax increase that can be used to pay the cost of 

such a facility.  Pursuant to Tenn. Code Ann. § 7-88-106(a) (Supp. 2009),  

with respect to any facility that elects to qualify as a qualified 

public use facility under § 7-88-103(7)(A)(ii) or (7)(A)(iii), only 

the portion of the incremental increase in the local sales and use 

tax revenue as is designated by resolution of the municipality 

shall be so apportioned and distributed under this section, unless 

the municipality designates by resolution a lesser time period for 

the apportionment and distribution of the revenues. 

(emphasis added). 

Finally, with regard to a privately owned or operated facility, one-half of any local sales 

and use tax rate increase could not be lawfully apportioned to the municipality for payment of 

that facility, regardless of whether a local referendum designated the increase for local schools. 
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For any facility that elects to qualify as a qualified public use 

facility under § 7-88-103(7)(A)(ii) or (7)(A)(iii), the portion of the 

incremental increase in the local sales and use tax revenue that is 

statutorily designated for local schools may not be apportioned 

and distributed for such a qualified public use facility. 

Tenn. Code Ann. § 7-88-106(a) (Supp. 2009) (emphasis added).  As noted in response to the first 

requested opinion, with regard to local sales and use tax, one-half of the collected revenue is 

“statutorily designated for local schools” pursuant to Tenn. Code Ann. § 67-6-712(a)(1) (Supp. 

2009).  
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