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QUESTION 

 
 When must the costs on a garnishment be paid? 

OPINION 
 
 Court costs charged under Tenn. Code Ann. § 8-21-401 may be collected when the 
services are requested from the clerk or other officer of the court.  In counties where Tenn. Code 
Ann. § 8-21-409 applies, court clerks may not charge costs until the service for which the charge 
is being made has been performed.  Similarly, fees of sheriffs or constables under Tenn. Code 
Ann. § 8-21-901 are not payable until collection has occurred or been attempted. 
 

ANALYSIS 

 
 This opinion addresses whether costs on a garnishment must be paid when garnishment is 
requested or when collection has occurred or been attempted.  The answer depends upon the 
statute under which the charge is being assessed.   
 
 1.  Clerk’s Fees 
 
 Costs associated with a garnishment are provided by statute.  Under Tenn. Code Ann. § 
8-21-401(i)(1), court clerks may charge a standard post-judgment fee of twenty-five dollars.  The 
fee is charged per occurrence and applies to enforcement of a judgment by garnishment.  Id.  The 
governing statute provides in relevant part: 

 
Except as otherwise provided by law, the costs provided in this section in civil 
cases are chargeable and may be collected at the time the services are requested 

from the clerk or other officer of the court; however, nothing in this section 
should be construed to limit the ability of a party to initiate a judicial proceeding 
by filing a pauper's oath. 

Tenn. Code Ann. § 8-21-401(a) (emphasis added).  If a judgment creditor requests to enforce a 
judgment by garnishment, therefore, the court clerk may collect the fee provided by Tenn. Code 
Ann. § 8-21-401(i)(1) from the judgment creditor when the request is made.  A judgment creditor 
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may then recover this cost from the judgment debtor in that Tenn. Code Ann. § 26-2-106(c) 
provides that “[t]he debtor shall pay the costs of any and all garnishments on each debt on which 
suit is brought.” 

 The fees provided for in Tenn. Code Ann. § 8-21-401 do not apply to the court clerks in 
counties with a charter form of government and a population of not less than 350,000 nor more 
than 450,000 according to the 2000 federal census or any subsequent census (currently only 
Knox County).  Tenn. Code Ann. § 8-21-401(n).  In those counties, the fees recited in Tenn. 
Code Ann. § 8-21-409 are to be charged rather than those in Tenn. Code Ann. § 8-21-401.  The 
general statute on official fees provides: 

No officer is entitled to demand and receive fees allowed by law until the duty or 

service for which they are granted is performed, unless otherwise expressly 
provided by law.   

Tenn. Code Ann. § 8-21-102 (emphasis added).  Unlike Tenn. Code Ann. § 8-21-401, section 8-
21-409 forbids clerks from collecting fees before performing a service.  For this reason, court 
clerks’ fees authorized from counties specified under Tenn. Code Ann. § 8-21-409 are payable 
only after the service the fee covers is performed. 

 2.  Sheriff’s or Constable’s Fees 

 Under Tenn. Code Ann. § 8-21-901(a)(2)(B)(i), a sheriff or constable is entitled to a fee 
of twenty dollars for each garnishment served.  As noted above, under Tenn. Code Ann. § 8-21-
102, unless otherwise expressly provided by law, no officer may demand a fee until the duty or 
service for which the fee is granted has been performed.  Similarly, subsection (a) of Tenn. Code 
Ann. § 8-21-901 provides that “the sheriff or constable is entitled to demand and receive the 
respective fees for the following services where services are actually rendered[.]”  Thus, the 
twenty-dollar fee charged by a sheriff or constable under Tenn. Code Ann. § 8-21-901(a)(2)(B)(i) 
is payable after the officer serves a garnishment.  See also Tenn. Code Ann. § 67-5-2007(b) 
(officers’ fees for collecting delinquent taxes by serving a garnishment are taxed as costs and are 
payable by the delinquent taxpayer). 
 
 Finally, Tenn. Code Ann. § 8-21-105 provides a mechanism for resolving fee questions in 
the context of the case in which the fees must be paid.  The statute states:  “It is the duty of the 
courts to decide, upon application by the officer entitled to compensation, any question arising 
under the law, and such decision will protect the officer acting under it.” 
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