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Administering Spinal Injections in Unlicensed Settings 

 
QUESTION 

 
Is a licensed physician who is permitted to administer spinal injections in a 

licensed health-care facility also permitted to give spinal injections in an unlicensed 
setting, even though the physician is not board certified as required by Tenn. Code 
Ann. § 63-6-244? 
  

OPINION 
 

No.  Unless a licensed physician is board certified by one of the certifying 
organizations identified in Tenn. Code Ann. § 63-6-244, or meets one of the other 
statutory requirements, the physician may not practice “interventional pain 
management,” which by definition involves administering spinal injections in an 
unlicensed setting. 

 
ANALYSIS 

 
Tenn. Code Ann. § 63-6-244 provides that a licensed physician may practice 

“interventional pain management” only if the licensee meets one of the five statutory 
requirements.  Three of these involve some element of board certification through the 
American Board of Medical Specialties or the American Board of Physician 
Specialties/American Association of Physician Specialties. § 63-6-244(a)(1)-(3).1  The 
other two would allow a licensed physician to practice interventional pain 
management if he or she serves as a clinical instructor in pain medicine at an 
accredited Tennessee training program or has an active pain-management practice 
in an accredited clinic. Id. § 63-6-244(a)(4)-(5).  Interventional pain management 
under this statute is “the practice of performing invasive procedures involving any 
portion of the spine, spinal cord, sympathetic nerves of the spine or block of major 

                                                           
1  Subdivision (a)(2) applies to a recent graduate who is not yet eligible for board certification, requiring 
a practice relationship with a physician who is board certified, and subdivision (a)(1)(F) allows for 
“other board certification” if the physician has completed an ABMS subspecialty board in pain 
medicine or a pain fellowship accredited by the Accreditation Council for Graduate Medical Education 
(ACGME). 
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peripheral nerves of the spine in any setting not licensed under title 68, chapter 11.” 
Id. § 63-6-244(b). 
 

A spinal injection is an invasive procedure involving the spine. See Tenn. Code 
Ann. §§ 63-7-126(f), 63-19-107(5)(A) (providing that advanced-practice nurses and 
physician assistants may perform invasive procedures involving the spine only under 
the direct supervision of a licensed physician “who is actively practicing spinal 
injections”).2  Practicing such a procedure in an unlicensed setting thus constitutes 
“interventional pain management,” which a licensed physician may not do unless he 
or she is board certified as provided by the statute or meets one of the other statutory 
requirements. 
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2 Both of these statutory provisions were added as part of the legislation that added § 63-6-244. See 
2012 Tenn. Pub. Acts,, ch. 961, §§ 1, 3-4; see also Tenn. Code Ann. § 63-6-244(d) (requiring physician 
who provides direct supervision of advanced-practice nurse or physician’s assistant to meet the board-
certification requirements of the statute). 


