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May 12, 2008 
  
Larry Arnold, M.D.  
227 French Landing, Suite 300 
Nashville, TN 37221 
 
 
RE: Private Advisory Ruling regarding discharge of patients at office based surgery 

suites.    
 
Issue: May a physician operating an office based surgical suite permit a discharged patient to 
spend the night at the practice site? 
  

The Board of Medical Examiners received your request for an advisory ruling on the proper 

application of Rule 0880-2-.21(7)(d)(9)(iii)(III) governing discharge of patients.  Rule 0880-2-

.21(7)(d)(9)(iii)(III) states, “If a patient has not recovered sufficiently to be safely discharged 

within twelve (12) hours after the initial administration of anesthesia, the patient must be 

transferred to a hospital for continued postoperative care.”  

 

The Board of Medical Examiners believes that compliance with this rule requires that a patient 

must be discharged from the Surgical Suite.  Rooms within the Surgical Suite cannot be used to 

house patients overnight after they have been discharged.   

 

Adopted by the Board of Medical Examiners on May 13, 2008. 
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